
Orchestra reunește un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentați, iar repertoriul permanent cuprinde lucrări simfonice, vocal-simfonice și de cameră din diferite perioade de creație și stiluri muzicale.
Pe lângă concertele săptămânale din cadrul stagiunii și preocuparea constantă pentru activități educative și implicare comunitară, filarmonica organizează diferite festivaluri naționale și internaționale: ,,Enescu, Orfeul Moldav” (în Bacău și Tescani), ,,Zilele Muzicii Contemporane” (cel mai vechi festival dedicat lucrărilor contemporane din țară), ,,Festivalul serilor băcăuane”. O recunoaștere foarte importanta a progresului și valorii orchestrei o reprezintă invitația de a cânta la București alături de cele mai mari orchestre ale lumii, în cadrul ultimelor cinci ediții ale prestigiosului Festival Internațional George Enescu.
O constantă a activității instituției din ultimii 30 de ani o constituie participarea la numeroase concursuri internaționale pentru a acompania semifinaliștii și finaliștii selecționați de juriu la pian, vioară, canto și instrumente de suflat (Italia – Citta di Cantu, Valsesia Musica, Barletta, A.M.A. Calabria, Racconigi, Brescia, Franța – Floraisons Musicales, Aix-en-Provence, Spania- Madrid).
Datorită valorii sale artistice, orchestra a fost solicitată să realizeze înregistrări cu diferite case de discuri din Europa: Electrecord (România), Edi Pan, Musica Insieme, Exess (Italia), Cadenza Music Production (Germania).
A susținut de la înființare peste 2500 de concerte în Italia, Franța, Germania, Spania, Gibraltar, SUA, Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveția, Portugalia, USFR, Ucraina, Macedonia, Moldova, Coreea de Sud, China. A participat la Festivalul „Altamura Music Festival On The Greene” și la a XX-a aniversare a Festivalului „Ludwig van Beethoven” (Long Island , SUA – 2001), Festivalul Internațional George Enescu (Edițiile 2017, 2019, 2021, 2023, 2025).