Telefon: 0234 546 030 - Mail: filjora@yahoo.com

Telefon: 0234 546 030 - Mail: filjora@yahoo.com

Telefon: 0234 546 030 - Mail: filjora@yahoo.com

Telefon: 0234 546 030 - Mail: filjora@yahoo.com

Avancronica muzicală 18.03.2025

Muzica clasică își dă întâlnire cu excelența într-un eveniment de neratat, ce va avea loc marți, 18 martie, ora 18:30, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău: violonistul Remus Azoiței și pianistul Mihai Ungureanu vor susține un recital extraordinar, promițând o seară plină de emoție și virtuozitate. Cei doi artiști, recunoscuți pe plan internațional, vor aduce pe scenă un program de excepție, interpretat cu măiestrie și pasiune.

Sonata în Fa Major op.24, este a cincea dintre cele zece compuse de Ludwig van Beethoven pentru vioară și pian. Sonata alcătuită din 4 secțiuni, are un „parfum mozartian” și, după moartea lui Beethoven, editorii au numit-o, Sonata „Primăverii”.

Binecunoscuta Fantezie „Carmen” op. 25, pe teme de Bizet, a fost compusă în anul 1881 de Pablo de Sarasate.

Pentru final, interpreții au rezervat o celebră lucrare ciclică, o operă capitală a genului, Sonata în La Major, pe care César Franck a creat-o în anul 1886 și a dedicat-o violonistului Eugène Ysaÿe.
Remus Azoiței este unul dintre cei mai apreciați violoniști români ai momentului. Aflat într-o permanentă ascensiune artistică, el a concertat pe unele dintre cele mai prestigioase scene ale lumii, printre care Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Salle Cortot din Paris și Wigmore Hall din Londra. A colaborat cu mari artiști ai scenei internaționale, precum Lawrence Foster, Nigel Kennedy și Gérard Caussé, și a fost solist al unor ansambluri de renume, printre care Viena Kammer Orchester și Orchestre Philharmonique de Radio France.

Pe lângă activitatea sa concertistică, Remus Azoiței este și un distins profesor, fiind numit, în 2001, cadru didactic al Academiei Regale de Muzică din Londra, devenind la acea vreme cel mai tânăr profesor de vioară din istoria prestigioasei instituții. De asemenea, este fondatorul și directorul artistic al Societății Enescu din Londra. Pentru contribuția sa remarcabilă la promovarea culturii românești, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural și Ordinul Coroana României.

Alături de Remus Azoiței, pe scenă va urca și Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai apreciați pianiști români.

Absolvent al Academiei de Muzică din București, unde a studiat cu Dan Grigore și Ioana Minei, Mihai Ungureanu și-a construit o carieră remarcabilă, fiind solist al Filarmonicii din Craiova și colaborând cu toate orchestrele simfonice din țară.

Repertoriul impresionant al acestui pianist de excepție include lucrări de: Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Rachmaninov și Gershwin, pe care le-a interpretat cu măiestrie în centre culturale renumite din Europa, SUA, Canada și Japonia.

Acest recital promite să fie un adevărat regal muzical, un prilej unic pentru melomani de a asculta doi artiști excepționali interpretând lucrări de mare rafinament. Publicul va avea ocazia să se bucure, în această seară de neuitat, de sonoritățile inconfundabile ale viorii Niccolo Gagliano (1750), pe care Remus Azoiței o mânuiește cu o tehnică impecabilă și o expresivitate deosebită.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea

To keep connected with us please login with your personal info.

New membership are not allowed.

Enter your personal details and start journey with us.

Program

08:00 - 16:00, Luni - Vineri

Locație

Strada Războieni 22, Bacău

Filarmonica ,,Mihail Jora” Bacău este o instituție culturală de tradiție a României, având una dintre cele mai valoroase orchestre ale țării. Înființată în octombrie 1956, Filarmonica Bacău a parcurs un drum constant de creștere în valoare, grație calității profesionale a membrilor orchestrei și a efortului unor dirijori permanenți precum Igor Ciornei, Eugen Pricope sau Ovidiu Bălan.