
Iubitorii muzicii clasice sunt invitați joi, 20 februarie 2025, la un concert simfonic de excepție susținut de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:30, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău și promite o seară muzicală de neuitat, sub bagheta dirijorului Huba Hollókői și avându-l ca solist pe apreciatul cornist Ionuț Podgoreanu.
Originar din Ungaria, Huba Hollókői a început studiile muzicale de vioară la doar patru ani și și-a continuat pregătirea la Academia de Muzică Liszt din Budapesta. Ulterior, și-a perfecționat tehnica dirijorală la renumita Academie Sibelius din Helsinki. Cariera sa dirijorală l-a purtat pe marile scene ale lumii, colaborând cu orchestre de prestigiu precum: Netherland Philharmonic Orchestra, Residentie Orchestra, Noord Netherland Orchestra, Dutch Ballet Orchestra, Lahti Symphony Orchestra și multe altele. În 2017, a debutat la faimosul Concertgebouw din Amsterdam și a lucrat alături de Royal Concertgebouw Orchestra, sub îndrumarea lui Semjon Bychkov. Din 2022, este director artistic al Orchestrei Simfonice Kecskemét, iar de-a lungul anilor a dirijat alături de nume mari ale muzicii clasice, precum Bernard Haitink, Edo de Waart și Vladimir Jurowski. Huba Hollókői este laureat al mai multor concursuri de vioară și dirijat, printre care Concursul de vioară „János Koncz”, Concursul Internațional de Dirijat „Citta’di Brescia-Giancarlo Facchinetti”, precum și Concursul Internațional de Dirijat de la Besançon, unde a fost unul dintre cei trei finaliști ai ediției a 53-a.
În program: Rapsodia ungară nr. 2 de Franz Liszt (scrisă pentru pian solo în 1847), Concertul pentru corn și orchestră de Jiri Pauer, creat în anul 1949 și celebrul opus „Tablouri dintr-o expoziție”, ciclu de lucrări compuse în anul 1874 de Modest Petrovici Musorgski, după moartea arhitectului Victor Hartmann. Versiunea orchestrală care s-a impus și pe care o vom asculta este magistrală, unică și aparține compozitorului Maurice Ravel.
Solistul serii, Ionuț Podgoreanu, este unul dintre cei mai apreciați cornisti români pe plan internațional. A început studiile muzicale la Ploiești, continuându-și formarea la Universitatea Națională de Muzică din București și la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Experiența sa artistică include colaborări cu orchestre celebre, precum Filarmonica din Berlin, Teatro alla Scala, Filarmonica din München și Orchestra Națională a Franței. Din 2006, este prim cornist al Orchestrei Simfonice Gran Teatro del Liceu din Barcelona și profesor la Conservatorio Superior de Música del Liceu din 2014. Activitatea sa concertistică l-a adus pe scenele celor mai importante festivaluri muzicale, lucrând cu dirijori de renume precum Gustavo Dudamel, Daniel Harding și Cristian Măcelaru.
De asemenea, este membru al Romanian Chamber Orchestra, fondator al ansamblului Mioritique și dirijor principal al Academiei orchestrale Simfonics din Barcelona. Distins cu Premiul I la competiții internaționale de prestigiu, Ionuț Podgoreanu continuă să inspire prin excelență interpretativă și dedicare pedagogică.
Concertul din 20 februarie promite o seară de rafinament muzical, cu doi valoroși artiști ce se alătură Orchestrei Filarmonice „Mihail Jora”.
Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea