
Astăzi, 6 martie 2025, iubitorii muzicii clasice sunt invitați la un eveniment de excepție, organizat de Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, la Centrul de Afaceri și Expoziții. Concertul, dedicat Zilei Internaționale a Femeii, va începe la ora 18:30. Orchestra Filarmonicii, condusă de maestrul Valentin Doni – dirijorul permanent al ansamblului băcăuan, va deschide seara cu celebra Uvertură „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart.
Momentele orchestrale: Pietro Mascagni- Intermezzo din „Cavalleria Rusticana”, Georges Bizet- Intermezzo actului 4, Antonín Dvořàk – Dansul slav nr.8 și cel de final, Valsul florilor de Piotr Ilici Ceaikovski, vor fi intercalate cu momentele solistice.
În postura de solist, publicul îl va putea asculta pe Emil-Nicolae Stancu – un muzician cu o carieră impresionantă atât ca interpret, cât și ca mentor – în paginile lucrării „Capriccio” pentru oboi și orchestră de Amilcare Ponchielli, în aranjamentul realizat de Valentin Doni.
Oboist concertist al Filarmonicii „Mihail Jora” și, până în 2025 profesor asociat la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău, el îmbină activitatea scenică cu formarea noii generații de muzicieni.
Cu o experiență artistică de peste două decenii, Emil-Nicolae Stancu a susținut numeroase recitaluri și turnee internaționale în Europa, Asia și America de Sud, colaborând cu orchestre de prestigiu. De asemenea, contribuie la dezvoltarea tinerelor talente prin organizarea unor cursuri de vară dedicate oboiului, pregătind elevi care au obținut premii la competiții naționale și internaționale.
A absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde și-a continuat studiile de master și doctorat, consolidându-și astfel, cu tenacitate și sârg pregătirea muzicală.
Alături de el, pe scenă va urca și soprana Gabriela Iștoc, o artistă apreciată atât în România, cât și pe scenele internaționale. Ea va interpreta
Giacomo Puccini – „Donde lieta” (Boema), Francesco Cilea – „Io son l’umile ancella” (A. Lecouvreur),
Giacomo Puccini – „O mio babbino caro” (G. Schicchi) și „Vissi d’arte” (Tosca), Franz Lehar- „Vilja Lied” (Văduva veselă), Franz Lehar – „Meine Lippen” (Giuditta).
Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Gabriela și-a desăvârșit tehnica vocală la Academia Regală de Muzică din Dublin și la prestigioase instituții din Londra și Viena.
Cariera sa cuprinde roluri impresionante în opere clasice interpretate, printre care se numără:
Mimì în La Bohème (Puccini) – Opera North, Leeds și Den Jyske Opera, Danemarca, Violetta în La Traviata pentru BBC, Gilda în Rigoletto – Nibbiano, Antigone în Oedipe de George Enescu – alături de London Philharmonic Orchestra, Lucy Brown în Die Dreigroschenoper – Royal Festival Hall (Londra) și Théâtre des Champs-Élysées (Paris), The Vixen în The Cunning Little Vixen – Glyndebourne Opera Festival, Ludovina în The Yellow Sofa – Glyndebourne Touring Opera.
Pe lângă spectacolele de operă, Gabriela Iștoc s-a remarcat interpretând Vier Letzte Lieder de Richard Strauss alături de orchestre de prestigiu din România și din lume, sub bagheta unor dirijori renumiți, precum Vladimir Jurowski, Theo Wolters și Xu Zhong.
Soprana a fost recompensată cu numeroase premii, printre care Premiul Special Teatro Massimo di Palermo și distincții obținute la importante concursuri internaționale din Italia și Irlanda.
Concertul din această seara se anunță a fi un eveniment de referință pentru scena culturală din Bacău. Sub bagheta magică și expresivă a maestrului Valentin Doni, orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” va oferi un program muzical de excepție, îmbinând măiestria instrumentală a lui Emil-Nicolae Stancu cu vocea inconfundabilă a sopranei Gabriela Iștoc, într-un omagiu adus artei și feminității.
Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea